Kako pravilno prati i njegovati svilu

Svila je vrlo nježna i osjetljiva tkanina koja zahtijeva posebnu njegu kako bi se održala mekana, sjajna i lijepa tijekom godina. U nastavku su neki savjeti za pravilno pranje i njegu svile. 

1. Pročitajte upute na etiketi 

Prije nego što počnete prati svilu, uvijek pročitajte upute na etiketi kako biste vidjeli je li sigurno prati je u stroju za pranje rublja ili se treba prati ručno. 

2. Ručno pranje 

Ako se odlučite prati svilu ručno, uvijek upotrijebite hladnu vodu i nježni deterdžent za osjetljive tkanine. Nikad nemojte koristiti klor ili izbjeljivač, jer to može oštetiti vlakna svile. Pustite da se svila namače u vodi 3-5 minuta, a zatim nježno isperite hladnom vodom. 

3. Pranje u stroju za pranje rublja 

Ako želite prati svilu u stroju za pranje rublja, uvijek provjerite može li se svila prati na taj način. Koristite nježni ciklus pranja i hladnu vodu. Uvijek upotrijebite nježni pH neutralan deterdžent za osjetljive tkanine, nemojte koristiti omekšivač te obavezno koristite vrećicu za pranje rublja. Izbjegavajte pretjerano punjenje stroja za pranje rublja.

4. Sušenje 

Svilu nikada ne sušite u sušilici, jer to može skupiti i oštetiti vlakna svile. Umjesto toga, sušite svilu na zraku tako da je ravno položite na suhu i čistu površinu, poput ručnika ili rešetke. Nikada ne objesite svilu, jer se to može istegnuti i izgubiti svoj oblik. 

5. Glačanje 

Ako trebate glačati svilu, uvijek koristite nisku temperaturu i uvijek stavite tkaninu između svilene tkanine i pegle kako biste spriječili oštećenja na tkanini. 

6. Čuvanje 

Svilu treba čuvati na suhom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti i izvora topline. Ako želite spriječiti stvaranje bora, pokušajte ne preklopiti svilu na isti način svaki put. Svilu možete čuvati u platnenim vrećicama kako biste je zaštitili od prašine i prljavštine. 

U konačnici, svila je tkanina koja zahtijeva posebnu njegu i pažnju kako bi se održala lijepom i sjajnom. Slijedeći ove savjete, možete produžiti životni vijek svoje svilene odjeće ili posteljine, izbjegavajući oštećenja vlakana i zadržavajući njezinu mekoću i sjaj. Njegujući svoju svilu na pravi način, također ćete uštedjeti novac i vrijeme koje bi inače potrošili na zamjenu svilene odjeće ili posteljine koja je izgubila svoj sjaj i mekoću. 

Za pranje i njegu svile treba biti vrlo nježan i pažljiv. Nikada ne koristite agresivne kemikalije, visoke temperature vode ili pegle, jer to može oštetiti vlakna svile i uzrokovati da se vaša svila istegne ili izgubi svoj oblik. Uvijek koristite nježne deterdžente za osjetljive tkanine i hladnu vodu za pranje, a za sušenje svilu uvijek stavite na ravnu površinu i ostavite da se suši na zraku. 

Kada čuvate svilu, važno je izbjegavati mjesto s izravnom sunčevom svjetlošću, jer UV zrake mogu oštetiti vlakna svile. Svilu uvijek čuvajte u čistim platnenim vrećicama kako biste je zaštitili od prašine i prljavštine. Također je važno izbjegavati prekomjerno savijanje ili prignječenje svile tijekom skladištenja kako bi se spriječilo stvaranje bora. 

Kada je riječ o glačanju svile, uvijek koristite nisku temperaturu i uvijek stavite tkaninu između svilene tkanine i željeza kako biste spriječili oštećenja na tkanini. Ako je moguće, najbolje je izbjegavati glačanje svile kako biste spriječili bilo kakvo oštećenje na vlaknima. 

Konačno, najbolji način da se brinete o svojoj svili je da je nosite i koristite s oprezom. Izbjegavajte nošenje svilene odjeće u situacijama kada bi se mogla oštetiti, a svilenu posteljinu koristite samo za spavanje. Također, uvijek slijedite upute za njegu na etiketi kako biste osigurali da vaša svila ostane čista, mekana i sjajna dugi niz godina. 

More To Explore

StarSilk Blog

Smanjite lomljenje kose i frizz uz pomoć svile

Lomljenje kose i frizz su dva najčešća problema s kojima se suočavaju mnogi ljudi prilikom oblikovanja kose. Srećom, postoji jednostavno rješenje koje može pomoći u

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop