Kako pravilno prati i njegovati svilu

Svila je vrlo nježna i osjetljiva tkanina koja zahtijeva posebnu njegu kako bi se održala mekana, sjajna i lijepa tijekom godina. U nastavku su neki savjeti za pravilno pranje i njegu svile. 

1. Pročitajte upute na etiketi 

Prije nego što počnete prati svilu, uvijek pročitajte upute na etiketi kako biste vidjeli je li sigurno prati je u stroju za pranje rublja ili se treba prati ručno. 

2. Ručno pranje 

Ako se odlučite prati svilu ručno, uvijek koristite hladnu vodu i nježni pH neutralan deterdžent za osjetljive tkanine. Nikad nemojte koristiti omekšivač, klor ili izbjeljivač, jer to može oštetiti vlakna svile. Pustite da se svila namače u vodi 3-5 minuta, a zatim nježno isperite hladnom vodom. 

3. Pranje u stroju za pranje rublja 

Ako želite prati svilu u stroju za pranje rublja, uvijek provjerite može li se svila prati na taj način. Koristite nježni ciklus pranja i hladnu vodu. Uvijek upotrijebite nježni pH neutralan deterdžent za osjetljive tkanine, nemojte koristiti omekšivač te obavezno koristite vrećicu za pranje rublja. Izbjegavajte pretjerano punjenje stroja za pranje rublja.

4. Sušenje 

Svilu nikada ne sušite u sušilici, jer to može skupiti i oštetiti vlakna svile. Umjesto toga, sušite svilu na zraku tako da je ravno položite na suhu i čistu površinu, poput ručnika ili rešetke. Nemojte objesiti svilu, jer je to može istegnuti i tako može izgubiti svoj oblik. 

5. Glačanje 

Ako trebate glačati svilu, uvijek koristite nisku temperaturu i uvijek stavite tkaninu između svilene tkanine i pegle kako biste spriječili oštećenja na tkanini. 

6. Čuvanje 

Svilu treba čuvati na suhom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti i izvora topline. Svilu možete čuvati u platnenim vrećicama kako biste je zaštitili od prašine i prljavštine.

U konačnici, svila je tkanina koja zahtijeva posebnu njegu i pažnju kako bi se održala lijepom i sjajnom. Slijedeći ove savjete, možete produžiti životni vijek svoje svilene odjeće ili posteljine, izbjegavajući oštećenja vlakana i zadržavajući njezinu mekoću i sjaj. Njegujući svoju svilu na pravi način, također ćete uštedjeti novac i vrijeme koje bi inače potrošili na zamjenu svilene odjeće ili posteljine koja je izgubila svoj sjaj i mekoću. 

More To Explore

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop